The power of meditation 🙏

Vorig jaar net voor de zomer heb ik mezelf een beetje opgebrand. Hoewel ik er nog altijd niet 100% zeker van ben of ik echt wel burn-out was. Mijn life coach zei van wel, we hadden het er vorige week nog over, maar mijn huisdokter vond van niet. Hij zei dat ik een sterke madam was en dus niet opgebrand kon zijn. Hoe dan ook, er moest iets gebeuren, want voor het minste huilde ik. Zowel thuis als op het werk gebeurde het dat ik uren zat te wenen, en eigenlijk zonder een echte reden. Ik was moe, voelde me ziek, sliep heel slecht, kortom t was genoeg geweest.
Ik vroeg de dokter dan ook om me thuis te schrijven, werken was voor mij geen optie meer. Ik kon niet meer…..

Even toelichten, mijn coach is iemand die werkt in de meer spirituele sfeer, ze is ook yoga teacher, en werkt veel met alternatieve vormen van therapie. Ik had van meet af aan een super gevoel bij onze gesprekken, het voelde een beetje als thuis komen. Eindelijk iemand die me begreep, iemand waarbij ik gewoon mezelf kon zijn en alles kon vertellen zonder nadenken, zonder schroom, zonder schaamte.

Uiteraard had ik wel een paar “vertrouwenspersonen” in mijn leven, maar als het gaat om mensen die dicht bij je staan, is het niet altijd evident om open en eerlijk over alles te praten. Gène steekt dan soms de kop op.

Toen ik dus in juni vorig jaar een weekje ziekteverlof had gekregen, ben ik me samen met de coach gaan richten op onder andere meditatie . Er zijn zoveel verschillende meditaties, zoek het maar eens op youtube, je zal versteld staan hoeveel je er kan vinden. Ik ben begonnen met een meditatie van het centrum waar ik yoga en coaching volg. De vrouw van mijn coach geeft meditatie lessen en heeft ook een heel aangename medidatie gepost op youtube, via mijn coach kreeg ik de link en ging ik thuis aan de slag. De meditatie had als doel te gronden, te aarden zeg maar. Want als je goed gegrond bent, heb je stevig contact met de aarde en sta je sterker in je schoenen. Het filmpje duurde een uur, ik nam dan ook de tijd om dit in alle rust te doen. Het licht dempen, een wierookstokje aan, matje met bolster, rustig liggen, en je laten mee slepen met de meditatieve stem van de teacher. De eerste keren voelde dit lastig, hoe kan je in godsnaam een uur stilliggen en luisteren, maar je leert je focus anders te leggen en gaat erin mee.

Ik kreeg uiteindelijk nog een 2e week ziekteverlof en ging verder met deze meditatie. Toen ik weer aan het werk ging had ik eerst nog een gesprek, dat was nodig. Ik moest goed voorbereid weer beginnen, niet over mij laten lopen, en vooral zorgen dat ik “goed geaard” was om de dag te beginnen. Dan werd het moeilijk om elke morgen een meditatie van een uur te doen, dus ging ik struinen op YouTube. En ik vond enkele meditaties van slechts 5 tot maximum 10 minuten. Ik probeerde enkele uit en belandde bij eentje van een minuut of 6 waar ik mezelf helemaal in kon vinden. Ik heb deze, en soms eens een andere, dagelijks gedaan voor ik naar het werk vertrok, zeker een maand of 2 aan een stuk. En het ging goed, ik voelde me veel sterker, gegrond !

Ik verdiepte me een beetje in het gronden en de werking van het menselijk brein met betrekking tot meditatie, en kwam via verschillende bronnen te weten dat de geest heel sterk kan zijn. Er zijn tests gedaan met sportploegen. Hun serotonine gehalte werd gemeten na een goede sportprestatie. Later moesten ze die prestatie in gedachten herbeleven, en wat bleek, de aanmaak van serotonine (gelukshormoon) was hetzelfde. Dus dat gronden moest ook lukken zonder meditatie, na maanden elke dag bijna 10 minuten te focussen, lukte het om me in een paar minuutjes te gronden, zonder begeleiding, zonder medidatie. Gewoon door het je voor de geest te halen.

Het voorbije weekend kwam het met mijn zus over mediteren en de gevolgen ervan. Mijn mening is en blijft dat je er echt rust mee kan vinden in je hoofd. Volgens mijn zus werkt het alleen maar als je er echt in gelooft, nu heb ik mezelf nooit als een ‘fanatiek gelover’ beschouwd, dus ben ik niet overtuigd van haar stelling. Misschien klopt het wel, en is dat ook de reden dat ik me zo goed voelde in het welzijnscentrum waar ik nog steeds meerdere keren per week binnenstap, misschien heb ik diep van binnen altijd dit (bij)geloof gehad, maar was dit één van de dingen die ik pas kon ontdekken toen ik het nodig had, toen ik heel diep zat ? Wie zal het zeggen……

Feit is dat ik me zoveel beter voel als ik mezelf regelmatig grond, af en toe een kleine meditatie doe, als ik wekelijks de yoga lessen volg en als ik wekelijks ook mijn TRE oefeningen doe, daar kom in later nog wel eens op terug. Bij mij zit er dus blijkbaar veel in mijn hoofd, en ook al zit het “tussen mijn oren”, zolang het werkt kan ik er maar beter mee doorgaan.

Namasté 🙏

Gepubliceerd door Carla Theuns

Een frisse veertiger, volop aan het studeren voor de nieuwe job, samenwonend, met veel goesting in het leven en veel zin om er echt iets van te maken !

One thought on “The power of meditation 🙏

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s