Mijn leven met intoleranties

Toegegeven, ik dacht vroeger ook dat de soja- en havermelken op de kaart van de koffiebar voor de hipsters en alternatievelingen waren. Want die plantaardige alternatieven zijn beter voor het milieu, en ook vegan liefhebbers vinden er een goede vervanger in voor de traditionele koemelk.

Sinds half november ongeveer weet ik, dat ik zelf ook kamp met een heleboel intoleranties. De testen werden uitgevoerd na een bezoek aan een orthomoleculair therapeut, die mijn darmklachten ging aanpakken, maar hiervoor naar de oorzaak op zoek ging. Een bloedonderzoek wees uit dat ik de borrelia, epstein barr, en nog wat tekorten heb, maar tevens dat ik intolerant ben voor een aantal producten : tarwe, rogge, spelt, soja, koemelk, schapenmelk, geitemelk, alle kazen (behalve buffel mozzarella), kiwi, banaan, bonen en ei !

Op zich niet onoverkomelijk, een grote aanpassing dat wel ! Maar plots hoor ik ook ineens bij die “hipsters” die plantaardige alternatieven voor melk vragen, en die “glutenvrij” eten omdat het zogezegd gezonder zou zijn. Eigenlijk hoor ik er niet bij, want bij mij is er onderzoek dat aantoont dat ik het niet meer mag eten. Hierdoor besef ik dat het misschien bij vele anderen ook zo is :/ .

De zoektocht naar wat nog wel kan is lang, maar ondertussen vind ik de weg beter en beter. Gluten- en lactose-vrije producten zijn al een goede start, ook al is soja en ei dan meestal nog een boosdoener. Vegan recepten vallen meestal goed, als er niets van soja in verwerkt zit.

Havermelk in de koffie is ondertussen een gewoonte, ik vind het zelfs al lekker ook ! Glutenvrij brood, waarover ik al wat schreef, is niet lekker, maar ja mits soppen in de soep of roosteren gaat het er wel mee door. Soms eet ik ook crackers, crackers gemaakt van boekweit, of van zaden en noten. Een mens leert veel nieuwe dingen kennen.

Mijn vriend maakte al “vegan cheesecake” en “vegan chocomoussetaart”, beiden waren lekker, doch enorme calorie-bommen. Om de “zuivel” smaak te evenaren worden in vele gevallen cashewnoten gebruikt, geweekt en in de blender, en dan gemengd met nog één en ander benaderen ze de smaak supergoed. De cheesecake smaakt zo lekker als “the real thing”.

Alleen uit eten is echt een probleem geworden, vroeger gingen we minstens elke week een keertje uit eten, soms gepland, soms gewoon omdat we er zin in hadden. Dat is nu minder, voor mij eindigt het altijd met een droog stuk vlees, een droge salade en frietjes. Hier en daar kan je rijst krijgen, wat dan ook een optie is. Puree of kroketjes op restaurant zijn uit den boze. Sausen evenzo, en desserten ? Daar begin ik zelfs niet meer aan. Ben meestal al tevreden met een heerlijke kop muntthee. Zo hebben we onze reservatie voor Valentijn maar op zaterdag 15 februari gezet, het Valentijnsmenu op 14/2 was geen topper, ik mocht van het 4 gangen menu enkel de sorbet van bloedsinaasappel eten ….

Om maar te zeggen, dat als je iemand hoort vragen naar alternatieven, denk dan niet direct dat het freaks of hipsters zijn, sommige mensen mogen of kunnen het echt niet meer eten en/of drinken 😦 .

Bij mij is er nog hoop dat het niet levenslang is, als ik lang genoeg alle ‘verboden producten’ mijdt is de kans reëel dat mijn darmen herstellen en dat ik na verloop van tijd weer alles zal kunnen eten zonder klachten. Daarom is het nu net zo belangrijk om niet al te veel te zondigen en zo strikt mogelijk alle intoleranties na te leven. Spijtig genoeg is dit niet voor iedereen zo, en ik vraag me af of ik nog zo luchtig zou reageren als men mij zou vertellen dat het levenslang is. Er zijn toch wel een aantal dingen die ik ooit nog wel wil kunnen eten !

Ik wil zeker niet beweren een expert of kenner ter zake te zijn, al wat ik neerpen, komt louter uit mijn persoonlijke ervaringen. Meningen en tips mogen altijd achter gelaten worden bij de reacties 😉 .

Gepubliceerd door Carla Theuns

Een frisse veertiger, volop aan het studeren voor de nieuwe job, samenwonend, met veel goesting in het leven en veel zin om er echt iets van te maken !

7 gedachten over “Mijn leven met intoleranties

   1. Nee inderdaad, het is geen drama… maar als het hele menu ‘verkeerd’ zit ben ik toch wat bang voor de gevolgen. 😁 t is nog wat zoeken, maar het goeie gevoel maakt veel goed hoor 😉

    Like

  1. Een klein beetje zondigen geeft gewoon wa krampen en beetje diarree. Maar heb eens 1x echt gezondigd, pfff een hele dag echt ziek geweest. Krampen, misselijk, hoofdpijn, diarree… te slecht gevoeld om opzettelijk te zondigen 😐

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: