Nepal … Wauw, wat een land

Sinds mijn vriend en ik samen zijn proberen we regelmatig een mooie ‘verre’ reis te maken, meestal is dit een rondreis. Vroeger was er in België een goede organisatie, Best Tours, en zo zagen we Thailand, Vietnam & Cambodja en ook Lombok en Bali. We probeerden ook eens een cruise naar de Caraïben, mooi, luxueus, dat allemaal wel, maar toch niet zo ons ding.

Toen Best Tours ermee stopte vonden we niet direct een betaalbaar alternatief om rondreizen te doen, dus gingen we een aantal jaartjes zonvakanties doen of citytrippen. Tot we in 2018 Fox.nl ontdekten, een Nederlandse organisatie die echt betaalbare rondreizen aanbood, en ook veel keuze naar het Verre Oosten, wat ondertussen toch onze favoriete bestemming was geworden. 

We boekten een 15-daagse rondreis naar Nepal, wist ik veel dat die reis mijn leven zou veranderen……

We begonnen een beetje hectisch aan de reis, timing voor Schiphol verkeerd ingeschat, dus lopen naar check-in, daarna op sneltempo naar de gate, want we hadden geen tijd om te snuisteren in de winkeltjes, spijtig, maar ja … 

In Nepal aangekomen hadden we een groep van 23 personen, allen Nederlanders (uiteraard), wat later een super toffe bende bleek te zijn. Er was één iemand waar ik gelijk een soort van ‘klik’ mee had, die ook nog eens wederzijds was, dus dat was allemaal toppie.

Daarbovenop nog een bangelijke reisgids, een Nederlandse dame die zoveel Nepal ervaring had, dat ze wel Nepalees kon zijn. Met een hart voor het land, wat ze op ons projecteerde, en wat maakte dat heel de groep in de ban kwam van het prachtige, veelzijdige land.

Tijdens een etentje met de groep één van de eerste dagen raakte ik in gesprek met de reisleidster, man man, wat een vrouw … en dat bedoel ik echt zoals ik het zeg, een bewonderenswaardige dame. Zij had haar leven in Nederland meer dan halftijds opgegeven om zich in Nepal te ontfermen over 6 weeskinderen. Die waren hun ouders kwijtgeraakt tijdens een auto ongeval, en de reisleidster logeerde samen met de kinderen bij hun tante tijdens één van haar eerste verblijven daar. Ze was er 6 maanden om rond te reizen met Fox, maar ze gaf de kinderen ook bijles, en deed aan vrijwilligerswerk om op te komen voor de vrouwen daar, want die worden (nog steeds) enorm onderdrukt. De kinderen wilden haar als nieuwe mama, en na een terugreis naar Nederland kreeg ze het gevoel dat het ook haar roeping was, dus ging ze terug. Ondertussen zijn de kinderen volwassen, en zorgde zij dat ze allen een goede studie konden voltooien zodat ze iets kunnen betekenen in de wereld. De kinderen die in Nepal bleven zetten zich ook nog steeds in voor de stichting die ze oprichtte “All Angels Nepal”. 

Maar Nepal, wat een land…. Ik kan een hele reisbeschrijving gaan geven, maar dat zou me zover terugbrengen dat ik pagina’s en pagina’s zou vol pennen, zo ben ik nog steeds onder de indruk van het land.

De steden zijn hectisch, maar ook zeer kleurrijk, op je hoede zijn is de boodschap, de bromfietsen ‘snorren’ je bijna letterlijk om de horen. Maar ook dat hoort bij verre landen verkennen, toch? 

Kathmandu & Bakthapur zijn 2 van de steden die we bezoeken. Dan mogen we onze truien bovenhalen, want we trekken naar Bandipur in de bergen, frisjes. We eten typisch Nepalees, linzensoep met rijst, maar zonder bestek… niet zo ons ding maar het hoort erbij !  Het uitzicht op de Himalaya vanop ons terras bij het ochtendgloren en tussen de mist in indrukwekkend, we ontbijten bibberend in onze dikke fleece truien, maar de omgeving maakt zoveel goed, dat we de kou er met plezier bijnemen.  

In Chitwan national park aanschouwen we prachtige natuurtaferelen, nijlpaarden die een bad nemen, krokodillen die van de zon genieten …. prachtig is het allemaal..

We bezoeken daar ook de plaatselijke kliniek, met de vaste arts, allemaal opgericht dankzij de steun van All Angels Nepal. Ook hier weer vallen onze monden open van verbazing, bij zoveel goed werk dat er verricht wordt. 

Ook de plaatselijke school wekt dezelfde reactie op, en de cursussen die ervoor zorgen dat de Nepalese vrouwen op hun eigen benen kunnen staan zijn een lovenswaardig initiatief. 

Ik neem het allemaal in me op, en geniet van de contacten met mensen die anders in het leven staan dan ik, mensen die wel “spiritueel begeesterd” lijken , of zijn ze gewoon nuchterder en realistischer ? We praten over onze levens, kom mezelf een aantal keer tegen en ik begin te beseffen dat mijn leven niet echt is hoe ik het zou willen. 

De gesprekken doen me beseffen dat ik niet voor mezelf leef, maar wel in functie van… in functie van mijn partner, van mijn werk, van mijn familie, en vooral van wat de mensen over mij zouden kunnen denken. Het is moeilijk te omschrijven welke gevoelens dit bij me losmaakt, maar het is minstens confronterend en heftig te noemen. 

Ik neem me voor echt iets te gaan doen, en maak plannen om bij mijn terugkomst aan mezelf te gaan werken. 

Na een intense 15-daagse komen we terug aan land in Nederland, en onderweg naar de auto en onderweg naar huis praat ik over het idee dat ik iets ga doen om mezelf gelukkiger te kunnen voelen, dat ik dingen anders moet gaan aanpakken.

Aangekomen in België, en na een paar daagjes om te bekomen van de jetlag beslis ik me in te schrijven voor een eerste les yoga, met bijhorend gesprek en een cursus mindfull wandelen. 

Dit is het begin van een periode van ups & downs, en vooral een confronterende periode.

Maar vooral, dit is wat Nepal met mij gedaan heeft. 

Wil je meer weten over de stichting en waar ze voor staat, dit is de website https://allangelsnepal.org

Gepubliceerd door My way, my words, my life

Veertiger volop in evolutie !

5 gedachten over “Nepal … Wauw, wat een land

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: